SERNIK BROWNIE Z BRZOSKWINIAMI

Czasem tak bywa… niespodziewani goście, niedzielna zachcianka

Tak powstało dwukolorowe ciasto składające się z delikatnego , aksamitnego sernika i wilgotnego czekoladowego spodu, a całość dopełnia świeży dodatek brzoskwiń ! 

Rodzina zadowolona, goście uśmiechnięci, ciasto zjedzone - czego chcieć więcej ? 😉

Ciasto

160 g  masła
½ szklanki cukru
6 łyżki wody
2 łyżki kakao
3  jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka (kopiata) proszku do pieczenia

Masa
1 kg  sera białego (z wiaderka)
4  jajka
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki kartoflanej
1 puszka brzoskwiń


Opis przygotowania:
Ciasto czekoladowe:
1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli.
3. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie na przemian dodajemy po 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ubitej piany. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma strukturę lekko lejącą.
4. Formę na ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.

Masa serowa:
1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną.
2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto.
*Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele opadnie.
3. Wyrównujemy. Układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w plastry.
4. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godziny.

2 komentarze:

  1. Połączenie dwóch najlepszych ciast to jest to :D Brzoskwinie też tutaj muszą pysznie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyszło pyszne polecam :D Pozdrawiam cieplutko ♥

      Usuń