WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE


Żurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję . 
Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu ! 


BULION WARZYWNY:
SKŁADNIKI:
2 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 kostka bulionowa
Sól

ŻUREK
SKŁADNIKI:
1 butelka żurku kiszonego
30 dag kiełbasy wiejskiej
4-5 jajek na twardo
1-2 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Majeranek
Świeża zielona pietruszka

PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy  bulion warzywny z podanych składników, marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki.
Bulion jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy do smaku.
2. Wlewamy zakwas żurku, wcześniej dokładnie mieszając zawartość butelki.
3. Kiełbasę wiejską obieramy ze skórki, kroimy na grubsze plastry. 
Rozgrzewamy patelnię i na jej suchej powierzchni przypiekamy kiełbasę z dwóch stron.
4. Do gotującego się żurku dodajemy podpieczoną kiełbasę oraz pokrojone w ćwiartki jajka na twardo.
5. Żurek doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, dodajemy chrzan, 1 kopiatą łyżkę majeranku i posiekaną zieloną pietruszkę.




* Sposób podania: Przygotowujemy chlebki, odcinamy wierzch, wydrążamy środek i podpiekamy je w piekarniku. Osobno gotujemy ziemniaki. Pokrojonego ziemniaka umieszczamy w chlebku, zalewamy gorącym żurkiem. Posypujemy odrobiną majeranku i dekorujemy gałązką świeżego oregano lub zieloną pietruszką. Przykrywamy chlebową pokrywką.


 

6 komentarzy:

  1. klasyczne i baaardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy żurek to jest to <3 Już za nim tęsknimy, więc musimy mamie powiedzieć aby koniecznie jeszcze go zrobiła jak przyjedziemy ją odwiedzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie ! Ta zupa ma coś w sobie , a taka domowa najlepsza :D

      Usuń
  3. Prezentuje się niezwykle smakowicie :D Palce lizać! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu sama robię zakwas na żur. Polecam!

    OdpowiedzUsuń