SNICKERS NA WAFLACH - BEZ PIECZENIA


Nasze młode pokolenie już tego nie pamięta, ale z opowieści wiem, że kiedyś furorę robiło mleko w proszku. Oczywiście nie tyle samo, co przygotowane z niego różnorodne pomysłowe ciasta bez pieczenia, przekładańce, nugaty czy najbardziej popularny piszinger. 
Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem Snickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla. 
Koniecznie poczęstujcie mamę, tatę, babcię lub dziadka – będą mieć nie lada frajdę. 
Taki powrót do przeszłości J

SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli kwadratowych
Herbatniki opakowanie 50 g
Orzechy ziemne solone 150 g
1 tabliczka czekolady deserowej
3 łyżeczki ciemnego kakao

WIERZCH:
Polewa czekoladowa,
zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g.

Masa baza składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 margaryny PALMA
2 cukry waniliowe
1 opakowanie mleka w proszku
1 pokruszony drobno wafel(zostaje nam 4 do przekładania)

PRZYGOTOWANIE:
1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, doprowadzamy do zagotowania. Często mieszamy.
2. Zdejmujemy garnek z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia.
3. Wsypujemy opakowanie mleka w proszku, mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby nie było grudek.
4. Dodajemy do masy pokruszony drobno 1 wafel, mieszamy już łyżką.
5. Rozdzielamy masę bazową po równo do 3 naczyń i postępujemy zgodnie z poniższymi wskazówkami.

MASA I:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką.

MASA II:
1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao.
2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie.

MASA III:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy.

Każdą część wafla dociskamy lekko na równomiernie rozsmarowanej masie, robiąc tak z kolejnymi częściami wg wzoru. 
Tak złożony wafel przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy deską oraz jakąś grubą książką. 
Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. 
Po wyjęciu dekorujemy polewą, posypujemy mielonymi orzechami. 
Ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. 
Gotowy wafel kroimy w kwadraty, trójkąty, romby – dowolnie. Przechowujemy w zamykanych pojemnikach, w lodówce.

*Tak przygotowany Snickers śmiało może odegrać rolę wielkanocnego mazurka, wystarczy go udekorować, zrobić wzory i ozdobić bakaliami.









4 komentarze:

  1. Wafel na bogato <3 porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie on wygląda :D I tak fajnie wyszło na tych waflach :D Czujemy, że nie mogłybyśmy się od niego oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, na jednym kawałku raczej bym się nie zatrzymała :)

    OdpowiedzUsuń