SAŁATKA WIOSENNA

Nieodłącznie wiązała się z naszą tradycją Świąt Wielkanocnych. Przepis wymyślony przez moją Mamę przed laty został przyjęty od pierwszej degustacji. Sałatka wiosenna, bo tak została nazwana, jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Połączenie użytych w niej produktów i sosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mnie się kojarzy ze śniadaniem wielkanocnym. Nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby ją jeść częściej niż tylko raz w roku


SKŁADNIKI:
2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewek
4 jajka ugotowane na twardo
½ puszki groszku zielonego
1 pęczek cebulki dymki lub szczypiorku


SOS:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1.Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, następnie na połowę i kroimy na półplasterki.
2. Rzodkiewki myjemy i kroimy tak jak ogórki.
3. Jajka kroimy w grubą kostkę.
4. Zieloną cebulkę siekamy drobno.
5. Groszek odsączamy z zalewy.
6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Przygotowujemy sos następnie wylewamy na sałatkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
*Całość można udekorować posiekaną zieloną cebulką. Dla wielbicieli bardziej wyrazistych smaków polecam dodać ok. 10 dag tartego sera żółtego ( najlepiej gouda lub złoty mazur).

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie teraz takie sałatki będą się u nas pojawiały bardzo często na obiad :D

    OdpowiedzUsuń