MUFFINKI WANILIOWE



Były już czekoladowe to teraz czas na waniliowe babeczki .
Jest to bazowy przepis, który możemy wzbogacić o np. owocowy dodatek (maliny, borówki) lub kawałki czekolady !

Na przyjęcie, dla dzieci lub jako szybki deser, który dodatkowo zmieści się do torebki 😄



SKŁADNIKI:
250 g mąki typ 450   
2½ łyżeczki proszku do pieczenia  
⅔ szklanki  (135 g) cukru
¼ łyżeczki soli  
1 duże jajo 
1 szklanka mleka 
⅓ szklanki oleju 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego 

PRZYGOTOWANIE:
1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
2. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem, olejem i ekstraktem
3. Wlewamy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników ( można również wszystkie składniki zmiksować)
4. Ciasto nakładamy do formy na muffinki lub do papilotek.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25- 30 min
(należy sprawdzać , czas zależy od mocy piekarnika – patyczek po włożeniu powinien być suchy).

UWAGI:
Muffiny są najlepsze w tym samym dniu, w którym zostały zrobione. 
Można zamrozić do 2 miesięcy.

          





3 komentarze:

  1. Pięknie wyrosły. Uwielbiam muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo muffiny już tak maja - można nimi manipulować dla własnych korzyści ;)
    Piękne!

    OdpowiedzUsuń