EKLERKI TOFFI Z BORÓWKAMI


Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem !
Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J
Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem !

Szybki deser na dwa kęsy !



                     SKŁADNIKI :
                     150 g  wody
                     80 g miękkiego masła
                     10 g cukru
                     1 szczypta soli
                     120 g mąki pszennej
                     3 jajka
                     1 opakowanie budyniu toffi
                     Borówki amerykańskie





PRZYGOTOWANIE:
1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. 
Doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka.
3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy.
4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem.
6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia.
7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką)
10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.

*Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą

SMACZNYCH WYPIEKÓW !


4 komentarze:

  1. A my właśnie tydzień temu zrobiłyśmy ptysie :D
    Twoje eklerki prezentują się wspaniale i z tym nadzieniem muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To super ! Ja robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni :D
    A co do nadzienia to budyń toffi super się komponuje smakowo z eklerkami :)

    OdpowiedzUsuń