ROLADKI SEROWE



Roladki te odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J
Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy, zwinięte w roladki posypane orzechami laskowymi !



SKŁADNIKI:
CIASTO:

150 g twarogu
Skórka otarta z 1 cytryny
6 łyżek oleju słonecznikowego
6 łyżek mleka
120 g cukru
300 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia

NADZIENIE:
100 g konfitury
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
1.Wymieszać twaróg, skórkę z cytryny, olej , mleko i cukier.
2. Dodać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Zagnieść ciasto.
4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 h.
5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o dł. ok 40 cm


NADZIENIE:
1. Konfiturę podgrzać w garnku i przetrzeć przez sito.
2. Ciasto posmarować ciepłą konfiturą i posypać orzechami.
3. Zrolować i włożyć do lodówki na 1 h.
4. Po wyciągnięciu pokroić na równe plastry.
5. Roladki rozłożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
6. Piec ok. 15 min w 175 st. C
Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

1 komentarz:

  1. Dość proste, a muszą być pyszne! Dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018. :)

    OdpowiedzUsuń