PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY




Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu ! 

Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... 

Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! 





SKŁADNIKI:
ZACZYNKA DROŻDŻOWA:
10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić na ½ godziny do wyrośnięcia.

CIASTO:
750 g mąki
Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej 18 %
1 Cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
6 żółtek
4 kopiate łyżki cukru pudru
1 kostka masła
Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę.
2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość.
5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce
(róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu).
7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut.

10 komentarzy:

  1. Trzeba przyznać, że ciasto wygląda mega imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przepis jest na dużą blachę :) u mnie 44x37
      Można też zrobić w 2 mniejszych formach ;)

      Usuń
  3. Czy ten sposob układania owoców ma znaczenie? Ciasto wygląda super, chętnie bym spróbowała. 😃 Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie ma znaczenia, moja babcia po prostu zawsze w ten sposób je układała :)
      Dziękuję i wzajemnie radosnych i spokojnych Świąt !

      Usuń
  4. Czy można prosić także o przepis babci na owoce w syropie? Byłoby łatwiej powtórzyć oryginalny przepis na ciasto. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Planuję w najbliższym czasie dodać przepisy na owoce z syropu na blogu :) Mogę wcześniej przesłać na maila ;)

      Usuń