PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM



Pancakes - czyli puszyste i lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad.
W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu !
Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek 

Przepis prosty, szybki i tani 
A placuszki rozpływające się w ustach ! 

SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników)
250 ml mleka
250 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżka masła + 1 łyżeczka do smażenia
1 szczypta soli
40 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

SOS WANILIOWY:
150 ml mleka
2 żółtka jaj
12 g cukru pudru
Laska wanilii  

PRZYGOTOWANIE :

PANCAKES:
1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem.
2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła.
3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli.
4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
5. Patelnię smarujemy masłem.
6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.  

SOS WANILIOWY
1.Mleko wlewamy do garnka.
2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka.
3. Całość podgrzewamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem (najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę.
5. Do miski z żółtkami wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą trzepaczki) .
6. Następnie przelewamy sos z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając.
7. Naleśniki polewamy ciepłym sosem 
*dodatkowo możemy udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.









1 komentarz: