ORZECHOWIEC









Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole !  Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów :)



SKŁADNIKI:
ZACZYN:
1 szklanka mleka
1 kostka drożdży
1 łyżeczka cukru
Mąki tyle, ile zabierze
*Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny

 CIASTO:
¾ kg mąki
Szczypta soli
6 całych jaj
1 kostka masła rozpuszczonego
Cukier waniliowy

MASA ORZECHOWA:
400 g orzechów włoskich
Białka z 6 jajek
2-3 łyżki cukru
Sok z ½ cytryny
Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

MASA ORZECHOWA:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.

CIASTO:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli. 
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 
3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
5. Roladę wkładamy do natłuszczonej  formy (najlepiej keksówki).
6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.



Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

7 komentarzy:

  1. A ta kostka drożdży to ma ile gramów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam orzechowca, chętnie bym zjadła kawałek Twojego - ps. Dodaj banerem z akcji na durszlaku, prosze 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto polecam , u mnie zawsze szybko znika :D
      PS; Baner dodany ;-)

      Usuń
  3. Robiłyśmy kiedyś orzechową roladę i musimy koniecznie do niej wrócić :D

    OdpowiedzUsuń