MLECZNE DROŻDŻÓWKI



Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami :) 

Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają ! 






Liczba porcji: 6 sztuk
Czas: 1,5 h 

SKŁADNIKI:
500 g mąki
200 ml mleka
70 g masła
60 g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
20 g drożdży
1 żółtko
Szczypta soli
1 żółtko



PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i  podgrzewamy aż się roztopi. Następnie studzimy, aż będzie letnie.
2. Do lekko ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką).
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości.
6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki. Końce zaplatamy i formujemy wianuszki.
7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut do zarumienienia. Studzimy.











Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 Dekoracje wielkanocnych potraw

4 komentarze: