CZEKOLADOWE MUFFINKI



W tym miesiącu swoje święto mają "Muffinki" więc i u mnie nie mogło zabraknąć tych uroczych babeczek :) 
Moja propozycja mocno czekoladowa dodatkowo przełożona dżemem z wiśni, ale można przełożyć je również kremem czekoladowym !

Wilgotne w środku, rozpływające się w ustach a w smaku ...
przekonajcie się sami ! 



SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g cukru
40 g kakao
100 g czekolady
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
2 jajka

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Masło roztapiamy i przestudzone mieszamy z masą jajeczną.
3. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając.
4. Wlewamy stopniowo mleko.
5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych)
7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 st. C 


















Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

7 komentarzy:

  1. Uwielbiamy połączenie wiśni z czekoladą, więc te babeczki muszą być genialne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się czekolada i wiśnia to cudowne połączenie , a babeczki wyszły pyszne i już zostały zjedzone ! :)

      Usuń
  2. Daj mi choć jedną... 😎 Boskie! Uwielbiam czekoladę i czekoladowe babeczki, babki, ciasta... Mniam! I te wisnie... Dziękuję za doladołącz do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😍

    OdpowiedzUsuń