BABKA MAJONEZOWA - SZYBKA I PUSZYSTA


Ekspresowa babka majonezowa ,
puszysta, lekka i wilgotna - idealna !

Wystarczy zmiksować i upiec...

Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam !
Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :) 

SKŁADNIKI:
80 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki tortowej pszennej
190 g cukru
4 jajka 
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego.

PRZYGOTOWANIE
1. Jajka miksujemy z cukrem. 
2. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 
4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu
 i majonez. Całość miksujemy.
5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką, 
a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ) 
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika) 
* patyczek po włożeniu powinien być suchy.
7. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową

Udanych Wielkanocnych wypieków ! 



2 komentarze:

  1. Odkąd nasza babcia zrobiła taką babkę i źle rozkręciła majonez przez co w babcie były grudki majonezu mamy do niej wstręt xD

    OdpowiedzUsuń