ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ

Nowe, jakże zaskakujące wydanie popularnej pomidorowej. Ta zupa wcale nie musi być zwykłą, codzienną. Można z niej zrobić arcydzieło, które zaskoczy nawet najwybredniejsze podniebienia. A zatem do dzieła


Składniki:
1/3 pora
2 ząbki czosnku1 czerwona papryka(średnia)
4 pomidory świeże
1 puszka(lub kartonik) pomidorów krojonych 500g
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
Bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
Olej rzepakowy
Parmezan lub ser dziugas


Sposób przyrządzania:

1.Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
2. Pora siekamy na paski.
3. Czosnek kroimy na plasterki.
4. Paprykę opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.
5. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.
6. Przygotowujemy 2 patelnie.
7. Na patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy jeszcze ok. 6 minut.
9. Na drugiej patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10 minut.
10. Następnie zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.

Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini kuleczki
Składniki:
mięso mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka)
1 białko,
 sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub pieprzu cayenne)
kostka bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana
Wykonanie:
1.Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.
2.Formujemy małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.
3. Gotujemy w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.
4. Wrzucamy kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.

Propozycja podania:
Dobrze podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek. 
Na środku układamy kilka plastrów sera ponakładanych na siebie.
Miskę najlepiej ułożyć na talerzyku i podać zupę z grzankami polanymi oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli i posiekaną bazylią(lub czosnkiem niedźwiedzim).







2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Zapraszam do naszego sklepu www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z suszonymi pomidorami musi świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń