STRUCLA BAKALIOWA


Rozpływająca się w ustach drożdżowa rolada, z bakaliowo-pomarańczowym nadzieniem... 
Smakiem przypomina uwielbianą babciną chałkę zajadaną z masłem na podwieczorek ! 
Zapraszam do wspólnego wypiekania 

SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie:
Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
50 g rodzynek
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g cukru

1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie do którego rozkruszamy drożdże. Posypujemy je odrobiną cukru.
2. W rondelku lekko podgrzewamy mleko z masłem (nie powinno być za gorące !)
3. Wlewamy odrobinę mieszanki do zagłębienia i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy pozostałą część mleka z masłem, jajko i cukier. Mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto najlepiej wymieszać ręką do połączenia składników ( ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być )
4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości.
5. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Orzechy siekamy drobno lub miksujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy lub mandarynek.
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
7. Rozwałkowujemy je na owal o wymiarach 35cm x 24cm.
8. Placek smarujemy roztopionym masłem.
9. Za pomocą noża tniemy boki na cienkie paski- zostawiając miejsce na środku na nadzienie
10. Na środek nakładamy nadzienie bakaliowe i zaplatamy struclę.
11. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- zostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu.

12. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
13. Ciasto pieczemy ok. 35-30 min.
14. Studzimy na metalowej kratce.

*Ciasto można udekorować np. lukrem/ czekoladą






3 komentarze: