KREMOWY SEREK SOJOWY



Osoby, które nie spożywają nabiału na pewno tęsknią za smakiem wiejskiego twarogu i kremowego serka.
Jako że kiedyś byłam ogromną fanką serków homogenizowanych typu „Bieluch” postanowiłam spróbować zrobić coś co choćby w jakiejś części przypominało w smaku kiedyś uwielbiamy serek. Zainspirowana przepisami na wegańskie alternatywy nabiału stworzyłam cudo !
Po spróbowaniu serka z jogurtu sojowego byłam w szoku, bo w smaku był niemal identyczny jak Bieluch albo może i lepszy !

Jeśli tak jak ja tęsknicie za dawnymi smakami i nie macie problemu z tolerowaniem soi to gorąco polecam spróbować !



SKŁADNIKI:
1 duży jogurt sojowy
Sok z cytryny
½ łyżeczki płatków drożdżowych
Sól
Świeży koperek




PRZYGOTOWANIE:
1.Miskę wykładamy gazą lub pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy.
2. Zawijamy, związujemy gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła obcieknąć. Zostawiamy na całą noc.
3. Na drugi dzień wyjmujemy delikatnie 
z gazy i przekładamy do miseczki.
4. Dodajemy ½ łyżeczki płatków drożdżowych(aby nadać serowego posmaku), kilka kropel soku z cytryny i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy i mieszamy z serkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz