KAKAOWY JABŁECZNIK



Kolejna odsłona szarlotki z lekko walentynkowym akcentem !
Czekoladowe ciasto kruche, chrupiące orzechy, słodko-kwaśne jabłka a wszystko wykończone cukrem pudrem :)

Koniecznie spróbujcie ! 


SKŁADNIKI:
Ciasto kakaowe:
200 g masła (temp. pokojowa)
340 g mąki
125 g cukru trzcinowego
2 jajka
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg obranych jabłek
125 g cukru
2 galaretki truskawkowe

Masa orzechowa:
130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej
50 g cukru
1 łyżka soku z mandarynki

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kakaowe:
1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy.
4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy.
5. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 min.

Masa jabłkowa:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę.
2. Przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy do zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy.
 
Masa orzechowa:
1.Miksujemy składniki na masę.

Składanie ciasta:
Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem.
Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min.

Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem

*Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych :) 


Smacznego!








1 komentarz:

  1. Najbardziej podoba mi się masa orzechowa, ale wszystko na pewno fajnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń