GALANTYNA DROBIOWA




Galantyna drobiowa jest pyszną odmianą dla wędliny. Dodatkowo możemy podawać ją na zimno w formie przystawki jak i na ciepło polaną sosem. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest wilgotne i łatwo się kroi. Rolady nie zawierają jajek ani zbóż zawierających gluten. Przepis polecam również dla dzieci jako urozmaicenie na talerzu !


SKŁADNIKI:
2 nogi z kurczaka
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
½ puszki kukurydzy
Sól, pieprz, zioła
Woda

PRZYGOTOWANIE:
1.Nogi z kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
2.Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę.
3. Paprykę drobno siekamy.
4. Mięso miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy kukurydzę i paprykę. Mieszamy.
5. Z mięsa formujemy 2 rolady i zawijamy folią spożywczą.
6. Gotujemy na parze ok. 30-35 min.
7. Gotową galantynę studzimy , a następnie wkładamy do lodówki 







6 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie :) jako przystawka na przyjęciu z pewnością zaskoczy gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością ! Można zrobić do niej np. sos musztardowy lub jogurtowy :)

      Usuń
  2. Jak jest alternatywą dla wędlin to raczej należy spróbować. Z pewnością jest to super urozmaicenie kuchni a przede wszystkim coś bardzo zdrowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie smakuje na kanapkach :) Polecam spróbować .

      Usuń