DESER TIRAMISU



Jeśli jesteś fanem Tiramisu – pysznego deseru o smaku kawy i lubisz szybkie i proste w wykonaniu przepisy to koniecznie musisz spróbować !

Ten kremowy i dekadencki deser  idealnie nadaje się na świąteczne przyjęcia i z pewnością zachwyci gości !

Możemy podawać go w kieliszka, szklankach, słoiczkach nadając mu różne kształty i formy. 

Z podanych składników wychodzą 4 kieliszki lub pucharki



SKŁADNIKI
4 żółtka
2 łyżki cukru brązowego
4 łyżki cukru waniliowego
500 - 600 g mascarpone
1 filiżanka kawy
1 kieliszek likieru migdałowego
1 paszka biszkoptów
Gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka wybijamy do miski.
2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy.
3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek mascarpone – po łyżce, stopniowo ucierając
(ser powinien mieć temp. pokojową).
5. Gotową masę wkładamy do lodówki. 
Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień.
6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto).
7. Biszkopty moczymy w kawie.
8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty.
9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy masę.
10. Wierzch deseru dekorujemy startymi lub pokruszonymi biszkoptami i posypujemy gorzkim kakao.
11. Deser schładzamy w lodówce.












6 komentarzy:

  1. Pyszny deser i pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko, co jest związane z tiramisu <3 taki łasuch ze mnie :D

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno odwiedzę :) Również pozdrawiam !

      Usuń
  3. wieki nie jadłam! Ale mi się nabrało ochoty :D muszę pokusić się w weekend :)

    OdpowiedzUsuń