BABKA KOKOSOWA (BEZ GLUTENU, NABIAŁU, JAJEK)




Szybka i prosta babka kokosowa. Wilgotna i lekko słodka idealna na podwieczorek :)
Bez glutenu, jajek, mleka czy masła !
Koniecznie spróbujcie !






SKŁADNIKI:
1 szkl. mąki z brązowego ryżu
1 szkl. mąki z tapioki
½ szklanki mąki kokosowej
1 szkl. mleka kokosowego
½ szkl. stopionego oleju kokosowego
¾ szkl. wody gazowanej
½ szkl. erytrytolu lub cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
Kilka kropli esencji waniliowej
Migdały
Przygotowanie:

1.Mąki przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy kolejno: mleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy, skórkę i esencje waniliową.
3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto było za gęste.
4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie układamy migdały. Przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min. Patyczek po włożeniu powinien być suchy.
6. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.



1 komentarz: