TORT "KARMELOWA GRUSZKA"

Tort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. 
Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !)
a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka :) 
Nie ma co się rozpisywać , po prostu trzeba spróbować ! 


BISZKOPT:
5 jajek
100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka)
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
szczypta soli

KREM:
500 ml śmietany kremówki 30 %
1 puszka masy kajmakowej
6 łyżek mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru

Krem podpatrzony na blogu:
Mała cukierenka - zapraszam :)

DODATKOWO:
Paczka herbatników
Galaretka gruszkowa lub cytrynowa
Dżem jabłkowy

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: 
1.Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ).
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
4. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki.
6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). 
7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.
8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)

KREM:
1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie). Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować).

2. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, żeby nie było grudek.
3. Zostawiamy do wystygnięcia.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy, żeby zrobiła się letnia.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
6. Do ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną masę kajmakową i żelatynę (żelatynę warto wymieszać z łyżką kajmaku, lub śmietany i dopiero wlać do masy).

SKŁADANIE TORTU :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz