SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE





Kolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek do zup i dań gorących J

Zapraszam do wspólnego pieczenia !







SKŁADNIKI:
450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody





PRZYGOTOWANIE:
1. Przesiewamy mąkę i sól do miski. 
2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą
3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę.
4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając.

5. Formujemy kulę i przykrywamy
miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą.
6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia.
7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy je nożem.
8. Dzielimy ciasto na dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal.
10. Układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce.
11. Ponownie nakrywamy natłuszczoną folią i zostawiamy na 30 min. 12. Piekarnika nagrzewamy do 200 st. C * każdą bułeczkę przyciskamy na środku ( żeby zapobiec odstawaniu skórki od miąższu).
13. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy mąką.
14. Pieczemy ok. 15-20 min. Do lekkiego zarumienienia.
Można podawać również na ciepło J

Wypiekamy- pieczywo
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz