DOMOWY JOGURT NATURALNY


Zrobienie domowego jogurtu jest prostsze niż myślisz !
Krótko mówiąc, jest to proces łączenia ciepłego mleka z jogurtem zawierającym kultury bakterii jogurtowych i kilku godzinnego oczekiwania. Efektem jest idealnie gładki jogurt, którym możesz się cieszyć już następnego dnia.



SKŁADNIKI:
2 litr mleka najlepiej 2-3,2%
200g jogurtu naturalnego








PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko wlewamy  do garnka i podgrzewamy do 90° C
(powinno zacząć się gotować).
2. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 37°
3. Do przestudzonego mleka wlewamy jogurt i dobrze mieszamy.
*Jeśli masz jakieś probiotyki w kapsułkach (suplementy diety, możesz je również dodać, to wzbogaci smak jogurtu i różnorodność bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, ...).
4. Wlewamy mleko do słoików (należy je wcześniej wyparzyć
5. Słoiki zakręcamy i umieszczamy je w ciepłym miejscu na 7-8 godzin ( można włożyć do piekarnika nagrzanego do max. 40 st. Albo okręcić kocem i postawić koło grzejnika).
6. Po tym czasie, przekładamy słoiki do lodówki. 
 

Wskazówka: Jogurt należy spożyć do 7 dni 


1 komentarz:

  1. Nie wiedziałam że jest tak prosty sposób na jogurt. Ja robię w jogurtownicy a tu można było po prostu w słoiczkach! Świetnie!

    OdpowiedzUsuń