CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału)





Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah).
Tym razem się udało !
Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki. 
Wilgotne w środku i mięciutkie J
Zachęcam do wypróbowania ! 


SKŁADNIKI:
100 g  mąki sojowej
100 g  mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego 
( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczona
½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu
( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego)
2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne

PRZYGOTOWANIE
1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
2.Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
3. Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste)
4. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
5. Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce. Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub czekoladą .

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz