CHLEB ORKISZOWY



Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką









SKŁADNIKI:
500 g mąki orkiszowej
500 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
840 ml wody

PRZYGOTOWANIE:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
3. Do miski przesiewamy mąki.
4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J
6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy wodą.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. 
9. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.


1 komentarz: