STROGONOW WIEPRZOWY








Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej.
Pyszne i szybkie danie na ciepło :)








SKŁADNIKI:

Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
800 g pieczarek
1 cebula
tłuszcz do smażenia
słodka papryka
Natka pietruszki
sól, pieprz
puszka pomidorów
1 łyżeczka cukru
½ szkl. białego wytrawnego wina
2 łyżki musztardy
1 l bulionu
200 ml śmietany 30%
mąka ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso kroimy  w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po ok. 1 min.  z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski.
2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 
4. Cebulę kroimy w pióra.
5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. 
W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone. 
Całość gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.

8. Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować. 
9. Dekorujemy natką pietruszki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz