SERNIK Z CHOINKAMI


Jak kiedyś zobaczyłam to ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić !

 
CIASTO:
250g mąki pszennej typ 400
140g cukru
3 jajka
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik spożywczy w kolorze zielonym

MASA SEROWA:
700g sera z wiaderka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
50 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru pudru
3 jajka

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując. 
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. 
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy. 
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę. 
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min. 
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.

MASA SEROWA:
1. Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami. 
2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem. 
4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
5. Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min.
Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową. 



1 komentarz: