ROLADA MAKOWA

W tym roku tak jak w ubiegłych latach robiąc makowca sięgnęłąm po sprawdzony prepis Ewy Wachowicz z moimi małymi modyfikacjami :) 
Z podanego przepisu wychodzą 2 rolady 


SKŁADNIKI
400 g mąki
50 g drożdży
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka śmietany
1cukier waniliowy
1 łyżka cukru

MASA MAKOWA
500 g masy makowej
20 g  drożdży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka marmolady lub dżemu wiśniowego
1 łyżka bułki tartej
1 białko
1 jajko
1 cukier waniliowy
180 g cukru pudru
2 łyżki miodu
100 g  posiekanych migdałów
100 g  rodzynek namoczonych w wiśniówce

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: 
1. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej). 
3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką.
4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h

NADZIENIE:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 
3. Dzielimy na części  na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę. 
4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem.
5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 minut.


1 komentarz: