PUSZYSTY PIERNIK




Piernik to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast :) W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą ! 
Brzmi poetycko, a smakuje bajecznie !

*Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki 
**Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny 
*** Posypka: Morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa 


SKŁADNIKI:
5 jajek
100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
125 g masła
250 g miodu
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki sody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami.
3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą.
4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.
5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta. 
6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek.
8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem pudrem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz