PIERNICZKI Z AMONIAKIEM


SKŁADNIKI:
1 kg mąki typ 400
300 g cukru
300 g miodu
200 g margaryny
3 jajka
15 g smalcu
15 g kawy
50 g kakao
10 g amoniaku
10 g sody
2 opakowania przyprawy do piernika
½ proszku do pieczenia
¼ szkl. Słodkiej śmietany






1. Margarynę, miód, cukier, smalec, kawę, kakao, przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku. Masę studzimy





2. Mąkę przesiewamy z amoniakiem, proszkiem do pieczenia i sodą.

3. Suche składniki mieszamy z wystudzoną masą i jajkami




4. Zagniatamy gładkie ciasto.

5. Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (trochę urosną) 



6. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok. 8 min w temperaturze 180 st. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz