PASZTET DROBIOWY






Mi臋dzy jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowi艂am upiec pasztet 馃槉
Taki domowy nie ma sobie r贸wnych, a 偶e nie jem jajek musia艂am troch臋 poeksperymentowa膰. Dodatek gotowanego ziemniaka okaza艂 si臋 strza艂em w dziesi膮tk臋 , dzi臋ki niemu pasztet wyszed艂 wilgotny w 艣rodku!

Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy
Zach臋cam do wykonania !






SK艁ADNIKI:
3 du偶e nogi z kurczaka
4 w膮tr贸bki kurze
3 marchewki
1 pietruszka
Kawa艂ek selera
2 li艣cie laurowe
2 ziela angielskie
1 du偶y ugotowany ziemniak

Do smaku (cz膮ber, lubczyk, pieprz, s贸l, majeranek)





SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:

1. Nogi z kurczaka , dok艂adnie p艂uczemy kilka razy w zimnej wodzie. Warzywa obieramy. Zalewamy zimn膮 wod膮 (oko艂o 2 litry)
2. Do roso艂u dodajemy li艣cie laurowe, ziele angielski. Na wierz po艂o偶y膰 ga艂膮zki natki pietruszki. Gotowa膰 przez oko艂o 1 i p贸艂 godziny na ma艂ym ogniu.
3. Mi臋so i warzywa wyci膮gamy i zostawiamy do wystygni臋cia.
4. Gotujemy w膮tr贸bk臋 w wywarze ok. 20 min.
5. Mi臋so obieramy, w膮tr贸bk臋 i warzywa kroimy. Miksujemy na g艂adk膮 mas臋 dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy i s贸l. Ponownie miksujemy.
6. Form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy pasztet. Zwil偶on膮 d艂oni膮 wyg艂adzamy wierzch. Posypujemy czarnuszk膮 (mo偶na pomin膮膰). Pieczemy ok. 40-45 min w 180 st. C.

1 komentarz: