MIODOWNIK



Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :) 
Gorąco polecam !



PLACKI MIODOWE:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
180 g cukru pudru
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody oczyszczonej

MASA GRYSIKOWA:
1 szkl. kaszy manny
750 ml mleka
170g cukru
1 kostka masła
Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto

KARMEL ORZECHOWY:
350-400 g orzechów włoskich
150 g masła
½ szkl. cukru
4 łyżki miodu

DODATKOWO:
Powidła śliwkowe
Woda
Sok z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

PLACKI MIODOWE:
1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską.
4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)

MASA GRYSIKOWA:
1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka.
2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem.
4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej.
5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.

KARMEL ORZECHOWY:
1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich.
2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz