KORZENNY CHLEBEK BANANOWY










 SKŁADNIKI:
60 g mąki gryczanej
60 g mąki owsianej
120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka jagód goji
1 łyżka malin(można pominąć)
Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli
1 łyżka posiekanych orzechów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżka mielonego siemienia lnianego 


PRZYGOTOWANIE:

Siemię lniane zalewamy 2,5 łyżki ciepłej wody - zostawiamy do napęcznienia.

W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. 

W drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki).

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą patyczka czy chlebek się już upiekł)


1 komentarz: