SZARLOTKA Z PIGWĄ




Korzystając z jesiennego sezonu na jabłka, nie mogło zabraknąć na stole aromatycznej szarlotki :)

Słodkie jabłka i kwaśna pigwa, połączone budyniem śmietankowym na kruchym cieście opruszone cukrem pudrem.... 







SKŁADNIKI (ciasto kruche)
500 g mąki krupczatki

200 g zimnego masła
120 g cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
1/
2 łyżeczki proszku do pieczenia 



Składniki miksujemy na jednolitą masę.
Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki.
Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki.

NADZIENIE (jabłka)
700 g jabłek
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka, doprawiamy cynamonem i dusimy do miękkości.

NADZIENIE (pigwa)
3 obrane i pokrojone pigwy
1 łyżka masła
100 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

W drugim garnku również rozpuszczamy masło i dolewamy 100 ml wody, następnie wrzucamy pokrojoną pigwę i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu. Budynie rozrabiamy w 350 ml wody, następnie wlewamy do miękkiej pigwy, chwilę gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i łączymy z jabłkami.


Wyjmujemy blachę z ciastem i nakłuwamy je za pomocą widelca. Na ciasto wylewamy masę jabłkowo-pigwową. Wierzch posypać startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w 170 st. C ok. 40 min.

Całość można posypać cukrem pudrem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz