PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE



Często zdarza nam się w domu piec pizzę - jest to szybka i awaryjna wersja obiadu :)
Jeśli szukacie przepisu na idealne cienkie i chrupiące ciasto niczym z włoskiej restauracji to bardzo dobrze się składa bo chyba odkryłam tajemnicę idealnej pizzy, którą postanowiłam się z Wami podzielić !




















CIASTO: 
500 g mąki typ 450 
1 i 1/2 op. suszonych drożdży 
1/3 szkl. wody 
1/3 szkl. mleka 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 płaska łyżeczka cukru





*NADZIENIE

Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej
Mozarella ( 2 kulki) 
pomidorki koktajlowe


*SOS POMIDOROWY
3 łyżki passaty pomidorowej
4 łyżki keczupu

majeranek, oregano, bazylia, sól





PRZYGOTOWANIE: 
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W naczyniu mieszamy wodę z mlekiem, a następnie dolewamy do suchych składników. Mieszamy, dolewamy w łyżki oliwy i wyrabiamy ok 6-7 min aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 min - 60 min. Ciasto uderzamy pięścią aby je odgazować i rozwałkowujemy je na duży prostokąt. 



1.
Przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogi ciasta zawijamy do środka i lekko je ugniatamy.


2.
Wierzch smarujemy sosem pomidorowym*









3. 
Układamy nasze dodatki










4.
Pieczemy około 20 min. w 200 st. C






 Buon appetito !!




8 komentarzy:

  1. super przepis :) mój Luby uwielbia domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz mu taką zaserwować :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. piekłam bez termoobiegu :) Tylko góra-dół

      Usuń
  3. Dzięki,ale jeszcze pytanie o ciasto. Czy ba pewno są dobre proporcje? I jak wyrabiasz recznie czy robotem.dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie proporcje są odpowiednie, zawsze można ewentualnie dodać odrobinę więcej wody lub mąki. Ważny jest też "typ" mąki. Ciasto wyrabiałam tym razem ręcznie ale za pomocą robota też wychodzi :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki,ale cukru 2x.....hehe Pozdrawiam

      Usuń
  4. nie wałkuje się ciasta na pizze....

    OdpowiedzUsuń