NALEŚNIKI AL'A KROKIETY



Zdrowsza wersja krokietów bez panierki :) Naleśniki z mięsnym farszem idealnie pasują do domowego ukiszonego barszczu! 






Ciasto na naleśniki (4 szt.) 
250 g mąki pszennej
120 ml mleka 
120 ml wody 
1 jajko 
2 łyżki roztopionego masła 
szczypta soli

Przygotowanie ciasta: 
Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut. 
Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Kurczaka myjemy, porcjujemy. 


Farsz mięsny:
2 duże nogi z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora 
ziele angielskie
liść laurowy
sól
*majeranek, lubczyk 

Przygotowanie:
Mięso myjemy. Warzywa obieramy i gotujemy z przyprawami. 
Ugotowanego kurczaka miksujemy z warzywami. Doprawiamy do smaku majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz