MURZYNEK Z DŻEMEM






Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady -  inspirowany jesienią 🍂
Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący ! 

Gorąco polecam 





Składniki:
 3 jaja 
1 szklanka cukru 
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju 
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni) 
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
1 szklanka mleka 
2 płaskie łyżeczki sody 




Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
 4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki powinna być sucha. 
6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową * 



* Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto. 
** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi ! 






Dodatkowo ciasto można udekorować orzechami włoskimi i startą skórką z pomarańczy :)

2 komentarze: