DROŻDŻÓWKI Z SEREM




Próbę odtworzenia smaku drożdżówek z serem z dziecięcych lat uważam za udaną :) 
Słodkie ciasto drożdżowe z delikatnym serowym wnętrzem...

Wystarczy godzina aby delektować się wypiekami jak z najlepszej piekarni ! 









CIASTO DROŻDŻOWE:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
55 g cukru trzcinowego

500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy cukrem i łączymy z ciepłym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. 
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min. 
Piekarnik nastawiamy na 190 st.C





NADZIENIE :
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
400 g twarogu
100 g gęstego jogurtu

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. W placuszkach robimy wgniecenie (najlepiej użyć do tego szklanki), nakładamy łyżką nadzienie. Brzegi smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 min do zarumienienia brzegów. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz