CYNAMONOWE BUŁECZKI




Zainspirowana barwami jesieni i aromatem cynamonu postanowiłam sięgnąć po przepis na słynne Szwedzkie cynamonowe ślimaki. Moja wersja z lekkim polskim akcentem :) 
Wypieki cudowne a aromat cynamonu  w całym domu utrzymuje się na długo ! 



SKŁADNIKI:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki drobnego cukru
15 g świeżych drożdży 
1 jajko 
75 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju 

PASTA CYNAMONOWA :
75 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy zagłębienie na środku. 
2. Rozcieramy drożdże z mlekiem i wlewamy do zagłębienia, posypujemy równomiernie cienką warstwą mąki. 
3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia.
5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny. 
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min do zarumienienia. Gotowe wypieki studzimy na kratce.



4 komentarze:

  1. Robię je troszkę inaczej, ale Twój przepis warty jest zapisania. Na pewno z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! Mam nadzieję , że będą smakować :)

      Usuń