IDEALNE CIASTO NA PIEROGI



Bardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek !







SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 
* Ciasto można wyrobić też w robocie









4 komentarze:

  1. Ciasto idealne,aksamitne ale nie klejące. Farsz robiłam według swojego sposobu ,ciasto wg tego
    Dziś zrobiłam pierwszą turę.
    Jutro robię druga.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń