WILGOTNE CIASTO JAGODOWE



Pieczenie to czysta przyjemność,a dzielenie się z Wami przepisem łatwym i sprawdzonym osobiście to jeszcze większa przyjemność :) 
Tym razem w roli głównej borówki. Warto wykorzystać jeszcze sezon na te owoce i upiec coś słodkiego !



SKŁADNIKI:
2 jajka
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g masła
100 g białego sera
100 g dżemu
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

250 g mąki krupczatki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 




PRZYGOTOWANIE:
1. Ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać do niej roztopione masło, biały ser, dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 
2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 
3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. 
5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia w formie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz