SŁODKIE BUŁECZKI

Mogę z czystym sumieniem powiedzieć , że w wypieku zwykłych bułek doszłam już do wprawy :)
Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko !
Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką
Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami !





SKŁADNIKI :
225 g mąki ( 125 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka suszonych drożdży
140 ml mleka






PRZYGOTOWANIE :
W miseczce robimy zaczyn drożdżowy. Kruszymy drożdże , zasypujemy je cukrem i dolewamy ok. 100 ml ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą , nakrywamy ściereczką i dajemy im zacząć pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól , następnie po ok. 15 min wlewamy spieniony zaczyn, oraz pozostałe składniki . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na równe części i zaczynamy zabawę ze zwijaniem. Każdą z części formujemy na kształt rozpłaszczonego walca, następnie układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz