LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY


Pyszny sernik w lekkiej i jogurtowej odsłonie z delikatną dekoracją.
Warto upiec go nie tylko od święta !




SKŁADNIKI :
* MASA *
800 g sera białego tłustego 

( zmielonego 2 razy )
700g jogurtu Greckiego
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
230g cukru (200g do utarcia z żółtkami i 30g do usztywnienia piany z białek)
2 budynie śmietankowe bez cukru
szczypta soli
Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji



* SPÓD I *
18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
4 żółtka
14 łyżek mleka 
50 g ciemnego kakao 
Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę.

* SPÓD II *
1/2 opakowania biszkoptów
3 łyżki ciemnego kakao


12 łyżek mleka

Składniki zagniatamy ( masa ma przypominać w strukturze kruszonkę, wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę.


PRZYGOTOWANIE :
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem , w drugiej ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę ( pod koniec dodajemy 30 g cukru ). Zmielony ser miksujemy z jogurtem i budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów/ wiórkami czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 30-35 min ( należy sprawdzać , bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika). Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz