IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM

Pamiętam do dziś moje pierwsze podejścia do naleśników ... Każde kończyło się zeskrobywaniem z patelni . Wręcz nienawidziłam smażenia naleśników i zlecałam tą czynność innym domownikom 😁
Ale odkąd opanowałam idealne proporcje , to czynność ta stała się czystą przyjemnością . Ciasto z tego przepisu jest delikatne ,nie rwie się , a naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie . Zachęcam gorąco do zapoznania się z przepisem i wypróbowania go przy najbliższej okazji :) 
No to co ...zaczynamy ! 

Składniki: (na ok. 5 dużych naleśników)


CIASTO :
150 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej 
szczypta soli 


NADZIENIE TWAROGOWE :

1 kostka sera białego chudego 
40 g cukru waniliowego 
łyżeczka soku z cytryny 
skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem )
150 ml jogurtu Greckiego 


Wszystkie składniki miksujemy na gładko.

PRZYGOTOWANIE :
1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . 
2. Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . 
3. Rozgrzewamy patelnie , rozprowadzamy odrobinę oleju za pomocą ręcznika papierowego . 
4. Wylewamy partię ciasta , smażymy do zarumienienia z obu stron . 
5.Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem twarogowym i składamy w trójkąty . 

Podajemy ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym . SMACZNEGO ! : ) 



Naleśnikowe szaleństwo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz