CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ




Dawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) 

SKŁADNIKI:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła 
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

KRUSZONKA 
70 g mąki pszennej 
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła

DODATKOWO:
Opakowanie mrożonych truskawek
Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta


*Kruszonkę można oczywiście pominąć :)


PRZYGOTOWANIE :
Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki .


CIASTO:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn : pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem , odstawiamy na ok.10 min (żeby drożdże zaczęły pracować)
2. W misce umieszczamy pozostałe składniki oraz rozczyn , wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomącą robota . Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki . 
3. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 30 min .

KROK PO KROKU :

Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i smarujemy całość dżemem truskawkowym
Wzdłuż dłuższego boku układamy odsączone i pokrojone truskawki

Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek.

Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki.
Roladki układamy w formach  pionowo, jedna obok drugiej
( dno wyłożyłam papierem do pieczenia , który wsiąknie sok z truskawek , dzięki czemu nie zrobi się zakalec)


Ustawione roladki posypujemy po wierzchu kruszonką


Udanych wypieków !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz