Szukaj w tym blogu

sobota, 12 sierpnia 2017

PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI




Obecnie można kupić w sklepach różne gotowe pasty na bazie włoskiego grochu, ale chyba nic nie zastąpi smarowidła domowej roboty :)

Stworzyłam ilustrację, która przybliży wam cenne właściwości tych roślin strączkowych. Warto zwrócić także uwagę na wartości odżywcze oraz witaminy w nich zawarte :)









SKŁADNIKI:
200-250 g ciecierzyca 
2 małe marchewki
1/2 pora
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
1/2 kurkumy
1/2 słodkiej papryki
natka pietruszki 
2/3 łyżki wody 






PRZYGOTOWANIE :
Dzień wcześniej namaczamy na noc ciecierzycę. Na drugi dzień gotujemy ok. 40 min pod przykryciem w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ścieramy marchewki na tarce o grubych oczkach, kroimy pora. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa (dolewamy odrobinę wody ) i dusimy z przyprawami. Ciecierzycę i podduszone warzywa miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami wody. 
Najlepiej smakuje na następny dzień podana na domowym pieczywie :)

SMACZNEGO !




























2 komentarze:

  1. Z pewnością jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strączki rządzą! Nie dość, że są bardzo wartościowe, to jeszcze da się z nich zrobić prawie wszystko :) Ostatnio obmyśliłam przepis na nutellę z fasoli i wyszła przyszna ;) Jak masz ochotę zajrzeć to zapraszam :D https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń