Szukaj w tym blogu

środa, 14 czerwca 2017

WŁOSKIE CIABATTY



WITAJCIE !

W zbiorze przepisów na domowe wypieki nie mogło zabraknąć włoskiego pieczywa typu "Ciabatta", gwarantuję, że warto poświęcić trochę czasu na ich wykonanie bo wychodzą pyszne ( według oceny surowych krytyków kulinarnych , czytaj rodziny ) :D


Sam przepis nie jest bardzo skomplikowany , należy postępować według instrukcji krok po kroku.

Sekretem tego wypieku jest zaczyn biga czyli nic innego jak przefermentowane ciasto.


WYKONANIE :
1. Składniki na bigę mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, miskę przykrywamy i zostawiamy na całą noc .
2. Na drugi dzień , wymieszać drożdże z wodą i zaczynem, następnie dodać połowę mąki. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 1-2 h
3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę i pozostałą mąkę. Wyrobić, na gładkie i elastyczne ciasto. 
4.Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 h
5. Ciasto należy podzielić na 2 części i uformować podłużne chlebki. Ciabatty układamy w odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy im podrosnąć ( ok. 20 min ) w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C , a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą.  
6. Pieczemy ok. 15-20 min do zarumienienia.




SMACZNYCH WYPIEKÓW 😃
Polak po Włosku

2 komentarze: