Szukaj w tym blogu

czwartek, 29 czerwca 2017

CIASTO CHMURKA


Cześć ! 
Korzystając z okazji, że było parę imprez postanowiłam upiec ciasto 🍰Jest ono w prawdzie trochę czasochłonne ale uwierzcie mi warto poświęcić trochę czasu, bo wszystkim bardzo smakowało i znikło bardzo szybko! 3 warstwy o różnej strukturze i lekki krem na bazie budyniu i soku z pomarańczy 🍊, zachęcam do wypróbowania!

SKŁADNIKI :

CIASTO POMARAŃCZOWE :
150 g masła
200 g cukru pudru
7 żółtek
1/2 szkl. jogurtu greckiego
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połówki pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, jogurt grecki, sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy.

CIASTO WANILIOWE:
200 g cukru pudru
7 białek
70 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki krupczatki
140 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Masło podgrzewamy, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Przesiane mąki delikatnie miksujemy z pianą. Na końcu wlewamy przestudzone masło i mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na ciasto pomarańczowe.

CIASTO CZEKOLADOWE:
4 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru 
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kakao i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto waniliowe.

Formę z 3 ciastami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i pieczemy ok. 40-45 min (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, w razie czego czas pieczenia należy wydłużyć)

KREM
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę mieszamy z sokiem z pomarańczy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Łączymy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną.

Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy delikatnie, wzdłuż pomarańczowej warstwy. Smarujemy kremem i nakrywamy drugą częścią. Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową i startą skórką z pomarańczy :) 

Udanych wypieków ! 



6 komentarzy: