Szukaj w tym blogu

wtorek, 2 maja 2017

KRAKOWSKIE OBWARZANKI


Nie wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. 
Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa  do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D 
Zaczynamy !

SKŁADNIKI:
750g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
50 g roztopionego masła bez laktozy
250 ml ciepłego mleka
120 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
2 litry wody
4 łyżki cukru
2 łyżeczki sody
roztrzepane żółtko z łyżką mleka
sezam, mak do posypania



PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h)
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i chwilę zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. 
Dzielimy ciasto na równe części, z każdej z nich formujemy wałeczki o dł. 40 cm. Wałeczek składamy na pół, łapiemy za końcówki i skręcamy tak, aby powstała nam spirala. Na YouTube można znaleźć filmiki instruktażowe :) Końce zlepiamy, zamykając obwarzanka. Po skończeniu formowania, gotowe precle wrzucamy na wrzącą wodę wymieszaną z sodą i cukrem. Gotujemy z każdej strony po ok. 1 min Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową na wyłożoną papierem blachę. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Mona dodatkowo posypać sezamem lub makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 15 min do zarumienienia :)

Pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się.





    1 komentarz: