Szukaj w tym blogu

środa, 10 maja 2017

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI


Witajcie !

Wracam po krótkiej przerwie z nowymi pomysłami i przepisami :)
Czekam z niecierpliwością na pojawienie się sezonowych owoców i warzyw, choć można teraz już przez cały rok cieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK ! 
Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D 
W prawdzie dodawałam już na stronie przepis na naleśniki ale tym razem są to naleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie  zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ).
Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników. 
Warto wypróbować ten przepis i zaskoczyć domowników i przyjaciół !

SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki mleka ( ja dałam roślinne orzechowe)
1/2 szkl. wody
szczypta soli
1 łyżka oleju ( może być kokosowy, rzepakowy itp. )
1 łyżka ciemnego kakao 



NADZIENIE :
1 kostka chudego twarogu
1 bardzo dojrzały banan
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE :
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące .
Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia ( ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać żeby się nie przerwało podczas obracania ) 

Gotowe naleśniki smarujemy bananowym twarożkiem, a w wersji wegańskiej dżemem/ masłem orzechowym. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem / wiórkami kokosa/ płatkami migdałów.

SMACZNEGO !


2 komentarze: